keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Rein patti

Huomasin noin viikko ennen taippareita Rein oikeassa nivusessa patin. En huolestunut siitä aluksi kovinkaan paljoa, mutta ajattelin kuitenkin mennä näyttämään sitä lääkärille mahdollisimman pian. Rei ei aristellut pattia ja sen koko tuntui pienentyneen eläinlääkärille mennessä. 

Reille oli varattu aika 24.9. Jämsänkosken Otsoon ja eläinlääkärinä meillä oli Jouko Ridell. Kertomani perusteella hän epäili ensin nivustyrää, mutta kun hän alkoi tutkia pattia, niin huomasin heti hänen huolestuneen. Patin sijainti ei sopinut nivustyrään, joten pattia katsottiin ultralla. Ultrassa näkyi hetorogeenistä muodostumaa, joka ei myöskään sopinut rasvapattiin, joka on yleensä tarkkarajainen ja koostumukseltaan yhtenäinen. Heräsi epäilys, että patti voikin olla jotain vakavampaa, esimerkiksi syöttösolukasvain. Tässä vaiheessa huolestuin minäkin! Päätimme yhdessä, että Rei leikataan heti, koska lääkärin oli mahdollista venyttää aikatauluaan ja ruokatuntiaan (josta iso kiitos hänelle!).

Noin tunnin kävin koomailemassa töissä ja sitten menin Villen kanssa hakemaan Reitä. Rei oli juuri herännyt nukutuksesta ja oli kurjana töttöröpäänä vastassa. Leikkaus oli onneksi mennyt hyvin ja patti (kooltaan 4x2 cm) oli poistettu suurehkolla marginaalilla ja laitettu patologille tutkittavaksi. Haava oli kooltaan noin 10 cm ja siinä oli 16 tikkiä. Rei sai kipulääkkeeksi Dolagista ja Tramalia ja varasimme ajan tikkien poistoon 10 päivän päähän.

Ensimmäinen yö meni Reiltä itkeskellen, mutta sain sen rauhoittumaan nukkumaan kainalooni lattialle. Tötterön kanssa meni yllättävän hyvin heti alusta alkaen, olisin jotenkin kuvitellut Rein protestoineen enemmän sitä vastaan. Ensimmäiset päivät tehtiin vain lyhyitä lenkkejä hihnassa, mutta Rein olon kohentuessa tehtiin jo loppuviikosta ihan täyspitkiä lenkkejä, tosin vain hihnassa. Haava parani oikein hienosti ja oli siisti koko ajan. Ainut ongelma tuli Rein korvien kanssa, jotka hautuivat töttöröstä sen verran, että ne alkoivat osoittaa tulehduksen merkkejä. Tästäkin vaivasti päästiin onneksi ihan putsaamalla, eikä mitään lääkekuureja tarvittu.

2.10. sain paljon odottamani soiton patologin lausunnosta, se meni näin: Tutkituissa näytepaloissa ei todettu neoplastista kudosta. Nahanalaisessa rasvakudoksessa todettiin krooninen tulehdus, joka tutkimushetkellä on lähinnä fibrotisoiva. Muutokseen liittyy selkeä pyogranulomatoottinen tulehdus ja paikoin pesäkkeistä lymfosyyttireaktiota. Tämän tyyppinen tulehdus voi johtua monesta eri syystä. Se voi olla seurausta aikaisemmasta vierasainereaktiosta tai aikaisemmasta märkäisestä tulehduksesta, se voi liittyä myös alhaisen ärsytysasteen mikrobi-infektioon, krooniseen paikalliseen antigeenistimulukseen, lääkeainereaktioon tai traumaan. Tutkimustulos: Fibrotisoiva pannikuliitti.

On varmaan sanomattakin selvää, että olin valtavan helpottunut! Kyseessä oli siis "vain" rasvakudoksen tulehdus! Mietimme vielä eläinlääkärin kanssa yhdessä, mistä tulehdus olisi voinut tulla (oliko esimerkiksi alueelle pistetty jotain lääkeainetta tai muistanko siinä olleen pistohaavaa) mutta mitään varmaa syytä emme keksineet. Tarkistin vielä, että tämä patti ei tule vaikuttamaan Rein tulevaisuuteen tai jalostuskäyttöön millään tavalla :) Huh!

4.10. kävimme Otsossa poistattamassa Rein tikit. Haava oli edelleen parantunut oikein hyvin ja töttöröä ei tarvinnut pitää enää kuin päivä! Rei sai kuitenkin vielä 2 viikon sairausloman (eli ei mitään rajuja juttuja) jottei haava aukea. 

Nyt kun kirjoitan tätä blogitekstiä on Rein sairausloma virallisesti ohi :) Haava on jo peittynyt karvojen alle ja Rei kaipaa paluuta harrastuksiin! Maanantaina olimme jo tokohallilla, mutta teimme vain rauhallisia juttuja (mm. noutokapulan luovutuksia ja seuraamisia). Olemme jo kääntäneet katseemme Rein pentuprojektiin ja odottelemme juoksujen alkamista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti